31.03.2012

1 квітня – день зустрічі птахів

Товариство охорони птахів України обрало птахом 2012 року одуда. Він має екзотичний вигляд, мешкає по всій території України та не уникає сусідства людини.

Як представник тропічної фауни, одуд має незвичайний, кумедний вигляд. Птах з довгим, тонким, зігнутим дзьобом довжиною 5-6 см, великим чубчиком - «ірокезом», котрого він може розпрямляти та складати; яскравим жовто-чорно-білим забарвленням, не може бути не поміченим. Птах здається великим, але вага його всього лише близько 85 г, для порівняння скажемо, що вага шпаків досягає 95 г.

На Березанщину одуди прилітають в березні – на початку квітня. Через кілька тижнів можна почути характерне токування: «уп-уп, уп-уп», яким самці приваблюють самок. Деякі самці настільки активні в шлюбний період, що можуть втрачати до 50 % своєї ваги! Частина птахів прилітає вже парами. Зауважимо, що латинська наукова назва птаха: «упупа епопс», як і багато назв на іноземних мовах, походять від його голосу, включаючи й російську назву - удод. Токування птахів можна чути до кінця червня-середини липня. Також птахи інколи видають характерне «хрокання», звичайно в польоті. Залицяючись до самки, самець годує її своєю здобиччю, звичайно поблизу майбутнього гнізда. При цьому самка поводить себе подібно до пташенят, які випрошують їжу: «цвірінчить» та махає крилами.

Місця гніздування одудів різноманітні. На Тилігульському лимані це нори в урвищах берегів та кар’єрів; в селах - тріщини в стінах та ніші під дахами. Відомі випадки гніздування в купах каміння, будівельного сміття, шпаківнях та інших місцях.

Гніздо одуда має незначну вистілку у вигляді трухи, трави, піря. Його легко впізнати за неприємним запахом, оскільки копчикова залоза пташенят виділяє сильно та погано пахнучу речовину, що відвертає «апетит» у хижаків. Хоча це не завжди рятує гніздо птахів від розорення.

Самка у квітні-травні відкладає звичайно 5-8 яєць, котрі насиджує переважно сама близько 17 діб. Під час насиджування самець годує самку. Пташенята перебувають у гнізді 22-24 доби. Певний час вилетівших пташенят опікують батьки. В нашій місцевості виводки пташенят можна спостерігати з початку червня, а окремі пари навіть встигають виростити пташенят двічі. Найпізніше виводки спостерігали в кінці серпня.

Відліт відбувається в серпні-вересні, в цей час можна спостерігати невеликі зграйки з 3-5 птахів. В Одеській області одного разу одуда спостерігали навіть взимку. Годуються одуди комахами, їх личинками, дощовими червяками, сарановими, медведками та іншими безхребетними тваринами. Без проблем вони їх дістають з ґрунту або перегною, своїм дзьобом - шилом. Тому часто одудів можна спостерігати на землі.

Науковий відділ запрошує учнівську молодь та всіх бажаючих, долучитись до спостережень за життям-буттям цього чудернацького птаха.


К. О. Редінов, орнітолог, науковий співробітник РЛП «Тилігульський»